Ziemniaki zapiekane

Ziemniaki zapiekane

Ziemniaki zapiekane w ziołach, najlepiej na gęsim smalcu, to coś pysznego. Zaczęło się od pieczenia gęsi, po której została cała masa wytopionego tłuszczu. Już mieliśmy go wylać, gdy przypomniało mi się, że około 15 lat temu Robert Makłowicz zachwalał gęsi smalec jako jeden z najlepszych. Postanowiłem to sprawdzić. Oto przepis na zapiekane ziemniaczki z rozmarynem.

Składniki:

ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki o średnicy ok 3 cm – ilość zależna od potrzeb
3-4 gałązki rozmarynu
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka gęsiego smalcu, ale bardzo dobra jest również oliwa
1 łyżka oliwy
sol, pieprz

Wykonanie:

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 10 min. Odcedzamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozpuszczamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie smalec, wrzucamy ziemniaki i obtaczamy w tłuszczu. Ząbków czosnku nie obieramy, jedynie zgniatamy i wrzucamy pomiędzy ziemniaki. Wkładamy całość do piekarnika na ok 20 min. Po tym czasie wyciągamy naczynie i tłuczkiem delikatnie naciskamy każdy ziemniak. Nie możemy ich zgnieść, jedynie troszkę spłaszczyć. Mieszamy oliwę z rozmarynem (ja to robię w moździerzu) i rozlewamy (rozkładamy) ma ziemniakach. Posypujemy solą i pieprzem, i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-30 min. Możemy podkręcić temperaturę do 200 stopni. Ziemniaki powinny się zrumienić. Gotowe wyciągamy z piekarnika i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *