Ziemniaki po francusku

Ziemniaki po francusku

Ziemniaki po francusku. Przedstawiam Wam jeden ze sposobów przyrządzenia ziemniaków, który swe korzenie ma we Francji. A że bardzo lubię kuchnie francuską, to możecie się spodziewać kolejnych przepisów.
Ziemniaki po francusku to ziemniaki zapiekane w śmietanie lub śmietanie i mleku. Mnie bardziej odpowiada ta druga opcja, więc poniżej przepis.

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany kremówki (30%)
1/3 gałki muszkatołowej
pieprz
sól

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim plasterki ziemniaków, jeden obok drugiego (prawie pionowo), solimy, dodajemy pieprzu. Następnie przygotowujemy zalewę: ścieramy gałkę muszkatołową (można użyć zmielonej, ale świeżo starta daje więcej aromatu), wyciskamy czosnek, dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy i zalewamy tym ziemniaki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy naczynie z ziemniakami na ok. jedną godzinę. Po 20-u minutach możemy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Jeżeli po godzinie ziemniaki jeszcze nie są miękkie, możemy je potrzymać w piekarniku 10-15 minut.
Ziemniaki po francusku pasują jako dodatek do mięs, np.  schabu po normandzku.
Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *