Ziemniaczane kulki ptysiowe

Ziemniaczane kulki ptysiowe

Kolejny przepis na ziemniaki – autorem jest Jacques Pépin. Tym razem coś bardzo ciekawego i smacznego – ziemniaczane kulki ptysiowe. Zaskoczeni? Zapewniam, że to jedna ze smaczniejszych form, jakie może przybrać ziemniak.

Składniki:

Składniki na kulki ziemniaczane
fot. dominikwkuchni.pl

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka (lub wody)
50 g masła
sól
pieprz
2 jajka
300 g ziemniaków
olej do głębokiego smażenia

Z podanych składników powstaje ok. 20 – 22 kuleczek o średnicy ok. 2 cm

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w całości, w skórce. Po ugotowaniu obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na puree.

Mleko z masłem gotujemy w garnku – masło musi się dokładnie rozpuścić; doprawiamy solą i pieprzem, następnie wsypujemy mąkę, szybko, ale i dokładnie mieszamy. Po kilkunastu sekundach uzyskamy gładkie ciasto, które będzie się odklejało od ścianek naczynia.

Odstawiamy je do przestygnięcia, następnie wbijamy dwa jaka i mieszamy w mikserze (jeżeli robimy to ręcznie, jajka wbijamy pojedynczo, drugie – dopiero gdy pierwsze dokładnie połączy się z ciastem).

Teraz łączymy ciasto z ziemniaczanym puree, dokładnie mieszamy do połączenia mas (najlepiej drewnianą łyżką).
W międzyczasie rozgrzewamy olej w garnku do temperatury 170 stopni. Ja używam garnka o średnicy 20 cm i porcję z podanych składników smażę na dwa razy.

Aby uformować kulki, nabieramy ciasto łyżeczką i ściągamy palcem bezpośrednio do tłuszczu.
I tutaj dobra rada, robimy to tuż nad tłuszczem, bo jeżeli zrobimy to z wysoka, to możemy się oparzyć – tłuszcz chlapnie na ręce. Smażymy 4 – 5 minut, w trakcie przekręcając kulki.

Wyciągamy gotowe kulki ziemniaczane na ręczniki papierowe, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.

Smacznego 🙂

fot. dominikwkuchni.pl


1 thought on “Ziemniaczane kulki ptysiowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *