Salsa mexicana

Salsa mexicana

Salsa mexicana to pyszny dodatek do wszystkiego – orzeźwiający, dość pikantny. A w dodatku łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

Składniki na salsa mexicana
fot. dominikwkuchni.pl

2 pomidory (ok.30 dag)
1 cebula (ok 15 dag)
4-5 łyżek świeżej kolendry
1 zielona papryczka chili
1 duży ząbek czosnku
sok z jednej limonki
oliwa
sól

Wykonanie:

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Również w drobną kostkę kroimy cebulę, czosnek, chili. Kolendrę siekamy. Łączymy warzywa i dodajemy sok z limonki (można zastąpić ją cytryną), oliwę (2-3 łyżki) i sól. Jeżeli chcemy aby salsa była ostrzejsza możemy dodać kilka kropel tabasco.

Pojemnik przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum dobę, a możemy trzymać nawet dwa dni.

Polecam jako dodatek do tortilli, grzanek, tostów.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *