Pesto

Pesto

Przepis na pesto, czyli kolejny przepis kuchni włoskiej na moim blogu. I zapewne nie ostatni.
Wykorzystałem je przy okazji zupy pomidorowej. I polecam właśnie to połączenie. Choć oczywiście dodatek ten można wykorzystywać też do makaronów, pieczywa, serów …
Pesto własnej roboty możemy trzymać w lodówce do tygodnia. Przekładamy je do słoiczka lub innego naczynia i zalewamy oliwą (wystarczy, jeśli tylko przykryje masę).

Składniki:

Składniki pesto
fot. dominikwkuchni.pl

1 pęczek bazylii (standardowa doniczka dostępna w sklepach)
2 ząbki czosnku
50 g drobno startego parmezanu
50 g orzeszków pinii
60-70 ml oliwy

Wykonanie:

To bardzo proste. Wszystkie składniki oprócz oliwy wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. I dopiero, gdy mają one taką konsystencję, cały czas miksując, dodajemy oliwę. Jeżeli pesto jest mało słone, możemy je trochę posolić.
I gotowe 🙂



2 thoughts on “Pesto”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *