Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

Buraki zasmażane, podawane na ciepło, doskonale pasują do królika i innych białych mięs serwowanych z lekkimi sosami.

Składniki:

0,5 kg buraków
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka octu
Zasmażka:
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki

Wykonanie:

Buraki w skórkach gotujemy około godziny. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki do garnka. Garnek stawiamy na ogniu, dodajemy cukier, sól, ocet. Podsmażamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. W międzyczasie przygotowujemy lekką zasmażkę: do roztopionego masła dodajemy mąkę i trzymamy na palniku 1-2 min, co chwilę mieszając. Do buraków przekładamy zasmażkę i mieszamy do połączenia. Na koniec oddajemy śmietanę, ponownie mieszamy i gotowe.

fot. dominikwkuchni.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *