Biały sos maślany

Biały sos maślany

Wyborny biały sos maślany do ryb doskonale podkreśli ich smak. Przyrządza się go szybko, powinni sobie poradzić z jego wykonaniem nawet ci, którzy rzadko cokolwiek pichcą. Sos nadaje się też do potraw z owocami morza.

Składniki na biały sos maślany:

1 duża szalotka (lub 2 małe)
4 łyżki białego wina
4 łyżki białego octu winnego
4 łyżki wody
125 g masła
Sok z połowy cytryny
Sól 

Wykonanie:

Do garnka wrzucamy posiekaną szalotkę, wino, ocet, wodę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy zrobi nam się „papka”. Ściągamy z ognia i dodajemy po trochu masła i mieszamy trzepaczką do idealnego połączenia. Wyciskamy sok z cytryny i solimy do smaku.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *