Biały sos do pieczeni

Biały sos do pieczeni

Zrobiłem dzisiaj świetny biały sos do pieczeni (wieprzowej). Szukałem jakiegoś przepisu długo w internecie, ale nie mogłam znaleźć nic, co by mi odpowiadało – zależało mi aby nie zagęszczać go mąką. Postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce, poświęcić trochę czasu i oto efekt.
Sos robiłem dość długo, ale większość czasu pracował piekarnik i palnik gazowy. Wobec tego w międzyczasie mogłem przygotować coś innego.
A teraz do rzeczy.

Składniki:

Biały sos do pieczeni
fot. dominikwkuchni.pl

1 kg kości wieprzowych (można kupić w niedużych kawałkach)
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
8 szalotek
1 nieduży por
sól pieprz
ok. 500 ml wody
200 ml białego wina
20 g masła

Wykonanie:

Do brytfanny lub naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone w kawałki warzywa oraz kości. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wszystko pieczemy przez 1,5 godziny. W trakcie, już po 15 minutach, wlewamy 200 ml wody.
Po upieczeniu przekładamy wszystko do garnka (raczej wyższego niż szerszego), jeżeli coś przywarło do brytfanny dolewamy troszkę wody i dokładnie oczyszczamy, i dodajemy do garnka. Dolewamy resztę wody i wino. Stawiamy na palnik i gotujemy ok 0,5 godziny do zredukowania się sosu. Przecedzamy wszystko przez sitko. Mnie zostało ok. 200 ml płynu. Na koniec dodajemy masło i trzepaczką dokładnie mieszamy. Biały sos do pieczeni idealnie pasuje do ostatnio mojej ulubionej – z wieprzowego mięsa mielonego. I to tyle. Idę jeść. 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *