Tarta czekoladowa

Tarta czekoladowa

Pyszna tarta czekoladowa, którą polecam wszystkim łasuchom. W oryginalnym przepisie masa jest robiona tylko z czekolady mlecznej. Ale moim zdaniem jest wtedy za słodka.

Składniki:

Ciasto:
175 g mąki pszennej
40 g kakao
80 g cukru pudru
140 g masła
2 jajka
Masa:
350 g czekolady mlecznej
350 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietany 30%
100 ml amaretto
Posypka:
100 g orzechów laskowych lub migdałów
125 g cukru
25 ml wody

Wykonanie:

Zaczynamy oczywiście od ciasta. Mąkę, kakao i cukier puder mieszamy razem i przesiewamy. Dodajemy masło pokrojone w kawałki i mieszamy palcami do uzyskania ciasta o konsystencji kruszonki. Wbijamy jajka i wyrabiamy (oczywiście najlepiej ciasto wyrabiać mikserem z końcówką do ciast kruchych) do uzyskania gładkiej masy. Następnie zawijamy je w folię i odkładamy do lodówki na jedną godzinę.

Po tym czasie wałkujemy ciasto tak, aby uzyskać powierzchnię większą od formy do tarty. Przekładamy rozwałkowane ciasto do posmarowanej masłem formy, dociskamy dokładnie do zagłębień, a nadmiar odrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy przez 25 minut. Przed włożeniem tarty do piekarnika wykładamy ją papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia lub sypkim ryżem czy też fasolą. Po 25 minutach zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 15 min. Wyciągamy tartę z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia.

Korzystając z rozgrzanego piekarnika możemy przygotować orzeszki laskowe lub migdały. Podkręcamy temperaturę do 190 stopni i po nagrzaniu wkładamy blachę z wysypanymi orzechami na 10 min. Wyciągamy i odkładamy na później. Bo teraz przygotowujemy masę.

Czekoladę kruszymy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie do garnuszka wlewamy śmietanę i amaretto, i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do rozpuszczonej czekolady przelewamy śmietanę z amaretto i dokładnie mieszamy składniki do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ją na upieczone ciasto, czekamy aż ostygnie i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc.

Jednak już po mniej więcej dwóch godzinach możemy tartę udekorować orzechami. Aby to zrobić, musimy je odpowiednio przygotować:
Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż cukier się rozpuści i zacznie, bardzo delikatnie, brązowieć. Wsypujemy wtedy podprażone orzechy i szybko wszystko mieszamy. Ściągamy z ognia i wyypujemy oblepione cukrem orzechy na papier, żeby ostygły. A po ostygnięciu rozkrawamy je na drobne kawałki i posypujemy nimi tartę.

Tarta czekoladowa gotowa. Polecam do osłodzenia sobie ponurych jesiennych wieczorów 🙂

Smacznego 🙂

Tarta-czekoladowa
fot. dominikwkuchni.pl


6 thoughts on “Tarta czekoladowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *