Szarlotka z pianą

Szarlotka z pianą

Przyszła jesień, a wraz z nią sezon na ciasta z jabłkami (chociaż ja piekę szarlotki cały rok :)). Przedstawiam jedno z moich ulubionych ciast z jabłkami: szarlotka z pianą. Przepis na podstawie bloga Moje Wypieki.

Składniki:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g zimnego masła
50 g zimnego smalcu
5 żółtek
3 łyżki cukru pudru

Nadzienie:
1,5 kg jabłek (najlepsze to szara reneta i – w sezonie – antonówka)
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
sok z jednej cytryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Piana:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru (szklanka 250 ml)
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (szklanka 250 ml)

Forma do ciasta 24 cm / 35 cm lub podobna

Wykonanie:

Ciasto najlepiej przygotować dzień przed pieczeniem.

Mąkę z proszkiem mieszamy i przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i smalec. Siekamy nożem do uzyskania wyglądu kruszonki. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części (w proporcji 1/3 do 2/3) zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.

Gdy ciasto nam się zamrozi rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, wcześniej smarując ją masłem. Ścieramy na tarce (duże oczka) większy kawałek ciasta, lekko ugniatamy i pieczemy przez 15-20 minut (do zezłocenia).

W czasie pieczenia (można oczywiście wcześniej) przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (również duże oczka) i w garnku stawiamy na palnik, dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny.
Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu pilnując, aby nam się nie przypiekły przez ok. 10 minut. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Gdy jabłka są gotowe, przygotowujemy pianę. Ubijamy białka z szczyptą soli, gdy piana jest już sztywna, dodajemy stopniowo drobny cukier wraz z cukrem waniliowym – cały czas ubijając. Następnie dodajemy budyń, a po wymieszaniu – olej. Nie przerywamy ubijania.
Jesteśmy gotowi, aby kończyć nasze ciasto.

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni. Na upieczony spód wykładamy równomiernie nadzienie jabłkowe, na nie pianę, a na samą górę ścieramy pozostałe ciasto.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut. Upieczone i przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Szarlotka z pianą gotowa!

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *