Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Przepis na sernik wiedeński, jaki Wam podam, jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Według niego piekła moja babcia, moja mama, a teraz wykorzystuję go ja (no i jeszcze moja siostra) 🙂

Składniki:

1 kg twarogu tłustego lub półtłustego (ja stosuję gotowy, w wiaderku, firmy Piątnica – nie musimy go mielić)
6 jajek
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 budynie śmietankowe bez cukru
otarta skórka z połowy cytryny
3 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Wykonanie:

Jeżeli stosujecie zwykły twaróg, niezmielony, to musicie go zmielić trzykrotnie.
W makutrze lub misce ucieramy masło – do uzyskania miękkiej masy. Oddzielamy żółtka od białek. Do masła dodajemy po jednym żółtku, 1/6 części cukru i sera, i za każdym razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Następnie wsypujemy cukier wanilinowy, otartą skórkę z cytryny i budyń. Ucieramy do połączenia składników.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy serowej (na dwa razy) delikatnie mieszając, aby piana nam nie siadła. Na koniec wsypujemy skórkę z pomarańczy i rodzynki i jeszcze raz mieszamy szpatułką.
Masę serową wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, którą wcześniej nasmarowaliśmy masłem i posypaliśmy bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
Sernik wyrośnie nam powyżej tortownicy, ale nie przejmujmy się tym – gdy będzie się chłodził, opadnie. Może też popękać, ale to tylko doda mu uroku 🙂
Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *