Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Pyszne rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem różanym lub śliwkowym to ciasteczka, na które przepis dostałem od mojej Cioci wiele lat temu. I powiem Wam, nie jadłem lepszych.

Składniki:

500 g mąki pszennej
250 g margaryny do pieczenia (może być masło)
50 g świeżych drożdży
5 łyżek mleka
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Marmolada różana lub powidła śliwkowe lub inne nadzienie, które lubicie
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę i szatkujemy nożem. Następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w letnim mleku, jajka, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto (można w mikserze, zakładamy wtedy hak do wyrabiania ciasta drożdżowego) do uzyskania gładkiej powierzchni. Po wyrobieniu owijamy je folią i wkładamy do lodówki na dwie godziny. Ciasto powiększy w tym czasie swoją objętość.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy ciasto i dzielimy na trzy części. Każdą oddzielnie wałkujemy na grubość 2-3 mm, na kształt okręgu. Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na 12 części – najpierw na ćwiartki, a potem każdą na jeszcze trzy części  – „trójkąty”. Nakładamy nadzienie od szerszej strony każdego z „trójkątów” i zwijamy rożki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem i pieczemy przez 20 minut. Zważywszy na to, że rożki w trakcie pieczenia trochę urosną, ja nakładam na jedną blachę nie więcej niż 12.

Upieczone i przestudzone rożki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Rogaliki krucho - drożdżowe
fot. dominikwkuchni.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *