Piernik z Vercel

Piernik z Vercel

Zbliżają się święta. Jeżeli pieczecie świąteczne pierniki, to powoli kompletujcie składniki, bo czasami piernik musi leżeć kilka tygodni, aby zmiękł. Dla tych, którzy nie mają cierpliwości przedstawię, bardzo prosty przepis na piernik z Vercel. Podobno w tej francuskiej miejscowości były fabryki słodyczy, ale zlikwidowano je w latach 60. A przepis na piernik pozostał. Zaletą tego ciasta – oczywiście oprócz wyjątkowego smaku – jest to,  że możemy delektować się nim od razu po upieczeniu.

Składniki:

Na formę 9×28 cm (lub podobną)

250 g mąki pszennej
125 g brązowego cukru (najlepiej nierafinowanego)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka anyżu (zmielonego)
150 g miodu (najlepiej jodłowego)
120 ml mleka (lekko podgrzane)
1 jajko

Piernik z Vercel - produkty
Piernik z Vercel – produkty (fot. Dominikwkuchni.pl)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, anyżek i cukier, mieszamy składniki. Dodajemy miód oraz mleko, lekko mieszamy i na koniec wbijamy całe jajko. Wszystko mieszamy do połączenia składników, przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 10 minut, a następnie podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 35 – 45 minut.
Wyciągamy z piekarnika i smacznego. Ale poczekajmy, aż ostygnie 🙂

Przepis, który przedstawiłem, jest przepisem podstawowym. Możemy zastosować do niego także różne dodatki np. cynamon, zmielone goździki, gałkę muszkatołową czy zmieloną kolendrę. Piernik możemy też polać czekoladą lub lukrem.

Ale to zostawiam już Wam, poeksperymentujcie i dajcie znać, jak Wam poszło 🙂

Piernik z Vercel
Piernik z Vercel (fot. Dominikwkuchni.pl)


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *