Lody mascarpone

Lody mascarpone

Lody mascarpone – dodatek do słodkiej tarty i nie tylko 🙂
Warto poświęcić trochę czasu i przygotować lody samodzielnie, zamiast kupować w sklepie. Bez „extra dodatków” z fabryki są dużo lepsze. I nie potrzeba maszynki do robienia lodów, choć ona bardzo upraszcza pracę.

Składniki:

250 g serka mascarpone
100 g drobnego cukru
150 ml mleka
225 ml śmietany kremówki (30%)
ziarenka z 1/2 laki wanilii
25 ml białego rumu

Wykonanie:

Wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Rum nie jest wymagany, ale bardzo przyjemnie podkręca smak lodów, a dzięki dodaniu alkoholu, lody nie powinny się skrystalizować.
Następnie mieszankę przelewamy do pojemnika, w którym będziemy ją przechowywać, i wkładamy do zamrażarki. Jeżeli nie mamy (a ja nie mam) maszynki do lodów, to co 20 minut musimy wyciągać lody i mieszać je dokładnie ręcznym robotem 4-5 razy. Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *