Kruche ciasto z malinami i bezą

Kruche ciasto z malinami i bezą

Czas na coś słodkiego. Kruche ciasto z malinami i bezą to jedno z naszych ulubionych ciast.

Bardziej niż gotować lubię piec. Nie pamiętam, skąd mam ten przepis, ale ciasto to pojawia się dość często na naszym stole.

Składniki:

12 łyżek mąki
4 żółtka
¾ kostki margaryny
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy (do smaku)
250 g malin
4 białka
10 łyżek drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy razem z mąką, następnie dodajemy cukier waniliowy i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto równo ugniatając je na dnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min.

Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i obniżamy temperaturę do 130°C.

Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Cukier musi się rozpuścić.

Na upieczone ciasto układamy maliny następnie przygotowaną pianę i wkładamy do piekarnika na 60 min.



1 thought on “Kruche ciasto z malinami i bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *