Ciasto z jabłkami i bezą

Ciasto z jabłkami i bezą

Chciałem Wam przedstawić jesienną wariację na temat jednego z moich ulubionych ciast:  z malinami i bezą.
Czyli ciasto z jabłkami i bezą,

Składniki:

12 łyżek mąki
4 żółtka
¾ kostki margaryny
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy (do smaku)
800 g jabłek (najlepiej szarej renety)
2 łyżki wody
1 łyżeczka cynamonu
75 ml amaretto
4 białka
10 łyżek drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy razem z mąką, następnie dodajemy cukier waniliowy i żółtka. Wyrabiamy ciasto. Tortownicę o średnicy 23 – 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto równo ugniatając je na dnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min.

Przygotowujemy jabłka.
Obieramy je i kroimy na ćwiartki, a te na 5-6 kawałków, przekładamy do garnka, dolewamy wodę i stawiamy na małym ogniu.  Od czasu do czasu mieszamy, aby nam się nie przypaliły (ok 5-10 min). Kiedy jabłka są już rozpieczone, dodajemy cynamon i amaretto. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy upiecze się już ciasto, wyciągamy je z piekarnika i obniżamy temperaturę do 130°C.

Do miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Cukier musi się rozpuścić.

Na upieczone ciasto układamy jabłka, następnie przygotowaną pianę i wkładamy do piekarnika na 60 min.

Ciasto z jabłkami i bezą
Ciasto z jabłkami i bezą (fot. Dominikwkuchni.pl)

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *