Chałka

Chałka

Uwielbiam ciepłą chałkę. A najlepsza jest chałka upieczona samodzielnie. Oto przepis.

Składniki:

Chałka - skłądniki
fot. dominikwkuchni.pl

Ciasto:
600 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
50 g cukru
300 ml mleka + 3 łyżki
50 g masła
1 łyżeczka soli
2 jajka + żółtko do posmarowania

Kruszonka:
3 łyżki mąki
1,5 łyżki cukru
50 g masła

Wykonanie:

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto można wyrabiać w mikserze końcówką do ciast drożdżowych (hak).

Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek i wkładamy do niego rozkruszone drożdże, zasypujemy łyżką cukru i zalewamy trzema łyżkami mleka. Przysypujemy mąką, zakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok 15 – 20 min, aż drożdże zaczną pracować.

W tym czasie w rondelku rozgrzewamy 300 ml mleka wraz z cukrem, solą i masłem. Mieszamy do rozpuszczenia masła. Uwaga – nie doprowadzamy do wrzenia. Mieszankę odstawiamy do przestudzenia.

Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy przygotowaną mieszankę z mleka oraz całe jajka. Wyrabiamy dokładnie ciasto do uzyskania gładkiej powierzchni.
Miskę posypujemy mąką, przekładamy wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę, aby wyrosło. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Przygotujemy teraz kruszonkę. Wszystkie składniki zagniatamy między palcami. Powinniśmy uzyskać rozpadające się ciasto. Rozgrzewamy też piekarnik do 200 stopni.

Jeśli minęła już godzina i ciasto wygląda, jak należy, wyjmujemy je z miski, wcześniej przebijając je pięścią (aby uwolnić powietrze) i zagniatamy je, już tylko ręcznie. Dzielimy na trzy części i z każdej robimy wałki o równej długości i grubości ok. 3 cm. Następnie zaplatamy warkocz i przekładamy ciasto do brytfanki posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.

Jak napisałem wcześniej, ja najbardziej lubię chałkę, gdy jest jeszcze ciepła i najlepiej posmarowana masłem.

Smacznego 🙂

Chałka
fot. dominikwkuchni.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *