Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Babka wielkanocna – drożdżowa przyjemność na święta. Każdy z Was może ją sobie sprawić.

Składniki:

400 g przesianej mąki
40 g świeżych drożdży
4 łyżki mleka
5 łyżek cukru
4 jajka
250 g (kostka) masła
starta skórka z 1 pomarańczy
starta skórka z 1/2 cytryny
100 g rodzynek
szczypta soli

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody
kandyzowana skórka z pomarańczy do ozdobienia

Wykonanie:

Na początek ważna uwaga: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę. Robimy w niej zagłębienie i wkładamy pokruszone drożdże, jedną łyżkę cukru i zalewamy to podgrzanym mlekiem (ale nie gorącym). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.

Po wyrośnięciu dodajemy całe jajka, resztę cukru, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, szczyptę soli. Następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli jest zbyt rzadkie, możemy dosypać trochę mąki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 min., znów do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).
W między czasie topimy masło i je studzimy (nie może być zbyt gorącego). Po wyrośnięciu ciasta dodajemy po łyżce masła i zarabiamy tak, aby ciasto wchłonęło całe masło. Jednocześnie dodajemy rodzynki.

Formę do robienia babki (przepis jest na 3-litrową) smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Znowu odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 15 min.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy cisto na 45 minut – z tym że po 10 minutach obniżamy temperaturę do 175 stopni. Po upieczeniu babkę wyciągamy z formy (po wyjęciu z piekarnika musimy odczekać około 10 minut).

Po przestudzeniu przygotowujemy lukier:
do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy wodę, sok z cytryny i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Polewamy babkę i posypujemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy (możemy posypać również innymi owocami, siekanymi migdałami czy orzechami).

babka-wielkanocna
fot. dominikwkuchni.pl

Smacznego i Wesołych Świąt.



2 thoughts on “Babka wielkanocna”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *