Apple crumble

Apple crumble

Ciąg dalszy przygody z jabłkiem, a konkretnie szarą renetą. Tym razem jest to apple crumble. Ciasto na ciepło idealne do jedzenia w chłodne jesienne wieczory. Dobrze się komponuje z zimnym kremem custard.

Składniki:

Składniki-Apple-crumble
fot. dominikwkuchni.pl

1 kg szarej renety
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
175 g mąki pszennej
110 g brązowego cukru
110 g zimnego masła

Forma o średnicy 23 cm lub podobna.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki, a następnie w paseczki. Do pokrojonych jabłek dodajemy cukier i cynamon, mieszamy i odkładamy.

Przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło. Następnie palcami wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy kruszonkę.

Teraz finał. Do formy przekładamy jabłka i posypujemy je równomiernie kruszonką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 – 40 minut.

Podajemy na gorąco. Jeśli nie zjemy wszystkiego, możemy odgrzewać kolejne porcje w mikrofalówce. Tak jak napisałem: najlepiej smakuje z kremem custard. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść bez tego dodatku.
A skoro jesteśmy przy dodatkach – do jabłek możemy dodać rodzynki, cukier waniliowy itp.

Smacznego 🙂

Apple-crumble
fot. dominikwkuchni.pl


12 thoughts on “Apple crumble”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *