Schab po normandzku

Schab po normandzku

Był hamburger, teraz coś bardziej wykwintnego. Przepyszny schab po normandzku ze śliwką i odrobiną calvadosu w sosie śmietanowym.

Przygotowanie tego dania zobaczyłem w jednym z programów kulinarnych. Jak wiadomo najpierw jemy oczami, a moje powiedziały mi: „to jest pyszne”. Cóż więc mogłem zrobić innego, jak przyrządzić ten schab?

Składniki:

Schab po normandzku składniki
fot. dominikwkuchni.pl

4 kotlety schabowe o grubości ok. 1,5 cm
1 dymka
jedna duża lub dwie małe szalotki
50 g śliwek suszonych
50 ml calvadosu
100 ml śmietany 30%
100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
Skórka otarta z ¼ cytryny
½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Sól pieprz
Olej

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy po 2-3 min. z obu stron, odkładamy na talerz i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, aby nie wystygły.

Na pozostały na patelni olej wrzucamy posiekaną szalotkę i dymkę (jeżeli jest mało oleju, możemy odrobinę dolać), przez ok. 2 min. smażymy. Wlewamy ostrożnie calvados i podpalamy. Po wypaleniu się alkoholu dodajemy bulion, a następnie, po ok. 3 min, wlewamy śmietanę cały czas mieszając. Dodajemy skórkę z cytryny. Skrobię mieszamy z odrobiną zimnej wody i zagęszczamy sos.

Na koniec dodajemy śliwki, wcześniej zamoczone we wrzątku.
Schab wykładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.

Schab po normandzku
fot. dominikwkuchni.pl


1 thought on “Schab po normandzku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *