Pizza

Pizza

Jak bumerang wracają do mojej kuchni przepisy kuchni włoskiej. Tym razem będzie to pizza. Prawie każdy ją lubi, ale większość z nas zna ją pewnie z dostaw do domu. Zamawiamy ją, gdy nam się nie chce gotować lub nie mamy na to czasu. Ale powiem Wam, że najlepsza pizza to ta, którą zrobicie sami. I warto poświęcić trochę czasu na samodzielne jej przygotowanie.

Próbowałem różnych przepisów, ale najlepszy to ten znaleziony na blogu Moje Wypieki.

Składniki na ciasto:

pizza
fot. dominikwkuchni.pl

Podane składniki są na trzy pizze o średnicy 30 cm.

25 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
1 i 1/2 szklanki letniej wody
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn (gdy stosujemy suche drożdże, pomijamy ten krok, mieszamy je od razu razem z mąką)
Będziemy potrzebować 50 ml letniej wody, łyżeczkę cukru i 3 łyżki mąki pszennej (pobieramy je ze składników na ciasto).

W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem i mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i znowu mieszamy wszystko na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Gdy drożdże już pracują i rozczyn nam wyrósł, możemy się zabrać za przygotowanie ciasta.

Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Możemy wyrabiać ręcznie lub mikserem z przeznaczonym do tego hakiem.
Formujemy z ciasta kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (wystarczy raz) i dzielimy na trzy części. Blachę smarujemy oliwą i formujemy ciasto bezpośrednio na niej tak, aby uzyskać grubsze brzegi.
Teraz możemy komponować dowolnie swoją pizzę.

Zaczynamy od sosu pomidorowego, który również proponuję przygotować samodzielnie. Oto przepis.
Na sos kładziemy ulubione dodatki np. szynka, salami, papryka, cebula, pieczarki, chili … itd., itp.
Pizzę pieczemy w temperaturze 250 stopni przez 15 minut. Ok 5 minut przed końcem posypujemy serem (proponuję mozzarellę).

Smacznego 🙂

Pizza
fot. dominikwkuchni.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *