Pikantny schab w cieście

Pikantny schab w cieście

Pikantny schab w cieście możemy przygotować na obiad, jak i jako przekąskę na domowe spotkania ze znajomymi. To kolejne proste w przygotowaniu danie, tym razem w stylu chińskim.

Składniki:

Pikantny schab w cieście
fot. dominikwkuchni.pl

0,4 kg schabu
2 łyżki wódki
2 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 jajka
4 łyżki mąki
1 papryczka chili
3 cm imbiru (świeżo startego)
olej do smażenia

Wykonanie:

Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy wódkę, olej, wsypujemy pieprz i 1 łyżeczkę soli. Schab kroimy w paseczki o grubości max 1 cm i mieszamy z przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Następnie przygotowujemy ciasto: jajka mieszamy z mąką, jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze mąki, jeżeli zbyt gęste, możemy dolać trochę mleka. Potem dorzucamy starty imbir, drobno posiekaną papryczkę i pół łyżeczki soli.
Rozgrzewamy olej (powinno go być tyle, aby kawałki mięsa w nim swobodnie pływały) i smażymy schab, wcześniej zamoczony w cieście, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.

Pikantny schab w cieście
fot. dominikwkuchni.pl


2 thoughts on “Pikantny schab w cieście”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *