Pikantne skrzydełka

Pikantne skrzydełka

Najlepsze pikantne skrzydełka jakie jadłem. Ostatnio przypomniałem sobie przepis na skrzydełka, który kiedyś dość często stosowałem. Ale, nie wiem dlaczego, od jakiegoś czasu nie było mi z nim po drodze.

Składniki:

Pikantne skrzydełka
fot. dominikwkuchni.pl

10 skrzydełek z kurczaka (ok 1 kg)
4 łyżki miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki posiekanej kolendry
3 ząbki czosnku
ok. 5 cm imbiru
tabasco (dodajemy wg. uznania)

Wykonanie:

Skrzydełka dzielimy na pojedyncze części, lotki wyrzucamy. Przygotowujemy marynatę: imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce (czosnek można przecisnąć przez wyciskarkę), kolendrę siekamy i to wszystko dodajemy do płynnych składników.
Dokładnie mieszamy. Gotową marynatą zalewamy skrzydełka, mieszamy rękami tak, aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy skrzydełka 1 godzinę (maksymalnie 10 minut dłużej). Po 40 minutach przekładamy kawałki kurczaka na drugą stronę.
Pikantne skrzydełka możemy podać z pieczywem lub ryżem. Pamiętajcie o pysznym sosie, który powstaje w czasie pieczenia i który można podać w sosjerce razem ze skrzydełkami.
Smacznego 🙂

Pikantne skrzydełka
fot. dominikwkuchni.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *