Pieczeń wieprzowa

Pieczeń  wieprzowa

Dzisiaj proponuję pyszną pieczeń wieprzową z mięsa mielonego. Czy z mięsa mielonego, używanego u nas głównie do robienia kotletów, można zrobić danie wykwintne? Moja odpowiedź w postaci poniższego przepisu brzmi: tak. A właściwie jest to przepis mojego ostatnio ulubionego kucharza Toma Kerridge’a 😉

Składniki:

1 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej z szynki)
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
3 listki laurowe
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżka oregano
2 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
otarta skórka z połowy cytryny
100 ml białego wina
garść bułki tartej
sól

Wykonanie:

Nasiona kopru włoskiego i liście laurowe prażymy na patelni, połowę kopru i liście laurowe ucieramy w moździerzu. Do mięsa dodajemy pieprz cayenne, koper włoski (w całości i zmiażdżony), liście laurowe, płatki chili oregano i wyciśnięty czosnek i wszystko mieszamy dłońmi. Następnie dodajemy drobno posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny, białe wino, bułkę tartą, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy.

Smarujemy folię aluminiową masłem, przekładamy mięso i formujemy walec o średnicy 7-8 cm. Musimy zwrócić uwagę, aby masa była jednolita, bez pęknięć. Zawijamy szczelnie i ciasno folię i wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. Po 45 minutach odwijamy folię,, aby mięso się zrumieniło (możemy włączyć termoobieg). Wyjmujemy mięso i kroimy w plastry. Możemy podać z zapiekanymi ziemniaczkami.

Smacznego.

pieczeń-wieprzowa
fot. dominikwkuchni.pl


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *