Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie to bardzo smaczne danie obiadowe – tu: dla 4 osób. Ten przepis jest w mojej rodzinie od zawsze. Rodzice przejęli go od babci, trafił też do mojej kuchni.

Składniki:

Królik-w-śmietanie
fot. dominikwkuchni.pl

Królik – skoki, łapy, comber
4-5 liści laurowych
4-5 ziaren ziela angielskiego
cała gałka muszkatołowa
100 ml śmietany (18%)
tłuszcz do pieczenia (smalec lub masło)
1 łyżeczka mąki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól, pieprz

Wykonanie:

W garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i opiekamy z każdej strony królika. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy liście laurowe, ziele angielski i gałkę muszkatołową, a potem zalewamy wodą do połowy mięsa. Gdy woda zacznie się gotować, przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy około 40 min.
Gdy królik zmięknie, wyciągamy go z garnka i przygotowujemy sos: mieszamy mąkę z papryką, dolewamy trochę zimnej wody i mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy śmietanę, cały czas mieszając dolewamy trochę gorącej wody i przelewamy do garnka z pozostałościami po duszeniu królika. Doprowadzamy sos do wrzenia i z powrotem przekładamy królika do garnka. Dusimy jeszcze ok 5 min.

Tak przyrządzonego królika możemy podać z puree z ziemniaków i buraczkami na gorąco:

Królik-w-śmietanie



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *