Hamburger

Hamburger

Hamburger – mój pomysł

Kto z nas nie lubi zjeść bułki z mięsem i dodatkami?
Proponuję, zamiast iść do jakiejś „burgerowni”, przygotować ją samemu. Nie zajmie to dużo czasu, a efekty ? Sami sprawdźcie, jak smakuje domowy hamburger.

Składniki na 4 szt.:

4 bułki
½ kg wołowego mięsa mielonego
Sól
Pieprz
Tabasco
Oliwa
Ogórek
Cebula
Pomidor
Papryka
Sałata
Majonez (może być ketchup, musztarda…)

Wykonanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika (górna grzałka) do 150 °C, a następnie układamy bułki na blasze i wsuwamy ją do piekarnika na najwyższy możliwy poziom. Bułki muszą zostać wcześniej przekrojone i ułożone środkiem do góry.

W międzyczasie mięso umieszczamy w misce, przyprawiamy solą, pieprzem. Jeżeli lubicie pikantne smaki, możecie dodać też tabasco (jeśli ktoś nie używał, to wystarczy kilka kropel). Dajemy jeszcze łyżkę oliwy, następnie mieszamy wszystko, wyrabiamy ręcznie i formujemy cztery burgery. Rozgrzewamy patelnie i, bez tłuszczu, pieczemy burgery dwóch stron, po 2 minuty z każdej (jeżeli wolimy wypieczone, to ok. 4 min.)

Gdy burgery się pieką, przygotowujemy warzywa – cebulę, pomidora i ogórka kroimy w talarki, paprykę w paski.

Przygotowanie:

Na połowę bułki nakładamy majonez, sałatę, cebulę, mięso, pomidora, ogórka, paprykę i przykrywamy drugą połową bułki.
Efekt?

Proszę bardzo:



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *