Burrito

Burrito

Moja wersja burrito jest szybka i smaczna. Składniki są umowne – zarówno rodzaj mięsa jak i ilości podane w przepisie można zmieniać w zależności od potrzeb. Zaletą tego typu dań jest też to, że możemy zamiast np. kurczaka dodać wieprzowinę czy inny rodzaj mięsa. Możemy dodać mięso, które nam zostało z dnia poprzedniego (z pieczeni czy upieczonego kurczaka).

Na tradycyjne burrito składa się przede wszystkim fasola, w tym przepisie jej nie ma. Jest za to kukurydza z zielonym groszkiem.

Składniki:

Składniki na burrito
fot. dominikwkuchni.pl

6 tortlli
0,5 kg filetów z kurczaka
1 duża czerwona papryka
2-3 czerwone cebule
kukurydza z puszki lub mieszanka kukurydzy z groszkiem zielonym i papryką
sól. pieprz
starty żółty ser
olej

Wykonanie:

Wykonanie burrito
fot. dominikwkuchni.pl

Wykonanie burritoWykonanie burritoWykonanie burrito

 

Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone w paski filety z kurczaka. Przez chwilę podsmażaj (ok. 3 minut). Następnie dorzuć posiekaną w piórka cebulę i paprykę. Smaż kolejne 3 min. i dodaj kukurydzę (lub mieszankę), dopraw solą, pieprzem. Jeżeli lubisz pikantne jedzenie, to wzbogać smak burrito kilkoma kroplami tabasco (ja dodaję je, gdy podaję danie z łagodnym sosem). Smaż jeszcze minutę zmniejsz ogień na minimum i przykryj pokrywką. Nadzienie będzie powoli dochodzić, a w między czasie przygotuj tortille.
Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i podpiecz tortille z dwóch stron (po pół minuty z każdej). Gorący placek posyp serem, nałóż przygotowane nadzienie i zawiń.
Podaj z dodatkami, np. guacamole, salsa mexicana czy innymi dipami



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *