Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa – pierwszy przepis na zupę, który umieszczam na moi blogu.
Każdy, kto gotuje, pewnie robił już zupę pomidorową. Ja też, wiele razy. Ale ten przepis przebija wszystkie, których próbowałem do tej pory. Przetestujcie, a nie pożałujecie. Będzie to najlepsza zupa pomidorowa jaką jedliście 🙂
Z tego przepisu wychodzi ok 2,5 litra pysznej zupy.

Składniki:

Składniki na zupę pomidorową
fot. dominikwkuchni.pl

2 kg pomidorów (im bardziej dojrzałe tym lepsze)
1 cebula
2 chili
50 g masła
4 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
200 ml octu z czerwonego wina
2 kromki chleba pszennego
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 pęczek bazylii
sól

Wykonanie:

W garnku roztapiamy masło, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę i chili. Lekko podsmażamy, dodajemy zgnieciony w wyciskarce czosnek, cukier i wlewamy ocet. Dusimy nie przykrywając garnka ok. 10 min.
Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. (pomidory muszą zmięknąć). Po tym czasie doprawiamy pieprzem cayenne, wrzucamy porwany na kawałki chleb i porwaną bazylię (listki z łodygami), gotujemy jeszcze ok 5 min.
Odstawiamy zupę do przestygnięcia, a następnie dokładnie blendujemy. Przecieramy przez sitko i zupa – krem pomidorowy gotowa.
Możemy podawać ją na różne sposoby: z grzankami, parmezanem, możemy zjeść samą. Ja podałem ją ze świeżym pesto. Przepis znajdziecie tutaj.

Zupa pomidorowa
fot. dominikwkuchni.pl

DARMOWE GADŻETY SZKOLNE – POTRZEBUJESZ? A MOŻE CHCESZ POMÓC? SPRAWDŹ!>>>



4 thoughts on “Zupa pomidorowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *