Sałatka z bulgura

Sałatka z bulgura

Sałatka z bulgura. Coś dla miłośników kasz i dań bezmięsnych.

Składniki:

Sałatka z bulgura
fot. dominikwkuchni.pl

150 g kaszy bulgur
3 łyżki jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
50 g rodzynek
100 g kukurydzy
1 łyżka oliwy
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 dymki
herbata
szczypta cynamonu
sól, pieprz
opcjonalnie sałata lodowa

Wykonanie:

Kaszę gotujemy wg informacji na opakowaniu (tylko w wodzie, bez dodatków – masła itp.) z reguły ok. 15 min. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie siekamy kolendrę, dymkę i szczypiorek oraz moczymy rodzynki przez 10 min. w mocnej herbacie. Gdy kasza nam wystygnie, do miski dajemy jogurt oraz sok z cytryny i ubijamy. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy cienkim strumieniem oliwę. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Następnie przekładamy kaszę, dymkę, szczypiorek, kolendrę, rodzynki i kukurydzę dobrze mieszamy i sałatka gotowa.
Możemy podawać ją już w takiej formie. Można również zrobić coś na wzór gołąbków, tylko bez gotowania, i zawinąć sałatkę z bulgura w liście sałaty lodowej. Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *